Medborgarjournalisten Magnus fick pris i Almedalen

Magnus Ljungkvist fick tillslut det pris han tyckte sig vara värd idag i Almedalen.

2007 års nyhetspris tilldelades Magnus Ljungkvist för hans avslöjande av affärerna kring ex minister Maria Borelius. Nyhetspriset är norra Europas enda pris inom medborgarjournalistik.

Utöver Magnus Ljungkvist fick Makan Amini, Hans Chen, Van Do och Sebastian Mandrean ett hedersomnämnande. Johan Larsson tilldelades ett pris för årets insats.

Juryns motivering till årets Nyhetspris är:

”Den nya tidens journalistik påverkar demokratin i grunden. För första gången tas nu medborgarjournalistiken på allvar och de traditionella medierna utmanas på bred front. Nyhetspriset 2007, Årets avslöjande, tilldelas Magnus Ljungkvist. Han var först med avslöjandet som ledde till en nytillträdd ministers avgång. Nyheten om Maria Borelius gjorde medborgarjournalistiken till en maktfaktor som är här för att stanna.”

De som var nominerade till priset var:

  • Magnus Ljungkvist: Avslöjandet som fällde Borelius.
  • Pawal Wallström: SVTs e-post riskerar avlyssning.
  • Ledarbloggen Friktion (anonym): Sven Otto Littorins akademiska meriter.
  • Makan Amini, Hans Chen, Van Do och Sebastian Mandrean: Forsmark kunde fått en härdsmälta.

Johan Larsson, killen bakom knuff m.m. fick också pris:

Priset årets insats delades ut till Johan Larsson med motiveringen:

”Medborgarjournalistikens kärna finns i bloggvärlden. En värld vars styrka delvis finns i hur man delar information – kommenterar och utvecklar varandras texter och tankar. Under de senaste åren har Johan Larsson skapat bloggportalerna knuff.se, bloggar.se, nyligen.se, bloggkartan.se, bloggtips.se och intressant.se. Johan Larssons arbete har varit en hörnsten i byggandet av ett svenskt blogguniversum. Det arbetet vill vi uppmärksamma genom att tilldela honom det första priset för framstående insatser som gagnat medborgarjournalistiken – Nyhetspriset 2007, Årets insats.”

Mer om priset på Politikerbloggen.se.

En reaktion till “Medborgarjournalisten Magnus fick pris i Almedalen

Lämna en kommentar